De beste voeding en verzorging voor onze sierduiven!

Een correcte dagdagelijkse verzorging met de beste voeding zijn niet weg te denken als je succesvol in het sierduivenwereldje wil zijn. Correcte voeding en verzorging geeft sterke en vitale dieren. Daarbij voorkomt het een pak ziekteproblemen.

Het niet correct voederen, is een van de grootste fouten die sierduivenliefhebbers ontwetend maken. Het geheim van veel topfokkers schuilt vaak in de wijze waarop zij hun dieren voederen. Als gerenommeerd topfokker wil ik aan jullie graag mijn ervaringen en standpunten over voeding en verzorging kwijt.

Heden kan je door een waaier van merken en soorten tal van voedings- en verzorgingsproducten kiezen. Gelukkig hebben de meeste topmerken aparte productielijnen voor sierduiven ontworpen.

In een lange zoektocht naar de juiste voedings- en verzorgingsproducten ben ikzelf uiteindelijk terecht gekomen bij NATURAL. De naam NATURAL heb ik in vroegere tijden leren kennen tijdens mijn contacten met tal van (reis-, post-) vliegduivenliefhebbers. Het is mij altijd bijgebleven dat als zij het over de producten van NATURAL hadden, zij automatisch de duim naar omhoog staken.


Feit is dat de sierduifliefhebber heel veel van de postduifliefhebber kan leren over duivensport! Vergeet immers niet dat veel dingen die voor de postduiven goed zijn in de meeste gevallen ook voor onze sierduiven goed zijn. Het is wel zo dat sommige sierduivenrassen (diverse kropperrassen, meeuwduiven, …) qua voeding en verzorging een pak meer veeleisender zijn.

NATURAL is met de vliegduivensport zeer nauw betrokken. Naast het produceren van prima voedings- en verzorgingsproducten, exploiteert NATURAL immers ook nog ‘het kweekstation’ of ‘breeding station’.


Met succes kweekt NATURAL op dit prachtige ‘kweekstation’ jaarlijks duizenden jonge vliegduiven die aan mensvriendelijke prijzen over de hele wereld worden uitgevoerd. Wat alle bezoekers van dit ‘kweekstation’ opvalt, is het feit dat de dieren die er verblijven allen over een uitmuntende conditie en gezondheid beschikken. Dit is volgens kenners enkel te verwezenlijken door de toediening van de juiste voedings- en verzorgingsproducten. Op deze manier bewijst NATURAL enkel dat haar producten effectief van zeer goede kwaliteit zijn. Die reisduifmannen hebben het weeral maar eens bij het rechte eind.

Er zijn trouwens ook sierduiven op dit ‘kweekstation’ gehuisvest. Dankzij hun aanwezigheid heeft NATURAL 3 soorten sierduivenvoeders ontwikkeld van extra goede kwaliteit. Deze voeders hebben gemeen dat zij enkel met kleine granen en peulvruchten (maïs, erwten, …) en zaden zijn uitgerust. Het wordt dus zéér graag gegeten. Hierdoor is het trouwens zeer geschikt om aan kropperrassen te verstrekken. Zij kunnen de kleinere granen gemakkelijker voeren aan hun jongen. Weg met de kromme borstbenen want de kropjes zijn voortaan altijd met lekkers gevuld!


Ook verspreid Natural wereldwijd tijdschriften met allerhande informatie over de postduivensport. Zoals bij de meeste hobbybeoefening is ook in de duivenliefhebberij het verspreiden van informatie een zeer belangrijk factor. Echte duivenliefhebbers willen immers ‘up-to-date’ gehouden worden over het reilen en zeilen binnen hun hobbybeoefening.

De broers Noël en Robert De Scheemaecker publiceerde hun eerst uitgave van hun duivenmagazine in November 1930.

Natural, opgericht in 1936 verkoopt haar producten wereldwijd in 44 landen. Natural heeft een belangrijke rol gespeeld in de evolutie van de postduif en de reputatie van de Belgische postduif in de wereld.

De opening van gespecialiseerde en moderne "Duivenshops" in China geldt als bewijs van hun uitmuntende professionaliteit. Sinds oktober 1998 worden graanmengelingen en complementaire producten van Natural in China verkocht. China is het grootste land in de wereld met ook het grootste aantal duivenliefhebbers (350.000).


De firma NATURAL is altijd al een familiebedrijf geweest en is dit nog steeds. Sinds haar ontstaan werd het bedrijf beheerd en geleid door mensen die tussen duiven leven. De liefde voor de duiven maar ook de ervaring en kennis op gebied van duivensport uit zich dan vanzelfsprekend in hun producten. Je kan hen best omschrijven als vaklui of beter ‘specialisten’ in het produceren van duivenproducten. Als specialisten in duiven is het dan ook vanzelfsprekend dat zij enkel producten voor duiven produceren.

Sinds ik de NATURAL-producten gebruik, zie ik mijn sierduiven dubbel zo graag want ze ‘blinken’ veel feller als ervoor. De vederkwaliteit is simpelweg optimaal. Het klinkt misschien gek maar sinds ik de NATURAL-producten verschaf, ben ik nog meer van mijn dieren gaan houden. Dit is mijn grote geheim als topfokker: de liefde voor mijn vogels! En mijn vogels zelf? Die varen er best wel mee want hun gezondheid en conditie is subliem!

Een correcte dagdagelijkse verzorging betekent meer dan je dieren van water, voeder en grit voorzien. Het gaat verder dan het dagdagelijks verschaffen van de basisvoeding die bestaat uit granen, peulvruchten en zaden. Deze basisvoeding moet vooral ‘evenwichtig’ zijn want dit komt een goede spijsvertering ten goede. Variatie in het voedingspatroon brengen, is de boodschap en een stille wenk naar succes. In het sierduivenjaar (de kweekperiode, de rui- en rustperiode, de tentoonstellingsperiode) hebben onze sierduiven immers nood aan diverse producten. Deze hebben allen hun eigen belangrijke functie en dragen op hun manier bij tot het uitbouwen van een sterke en gezonde stam.

TIP: het toedienen van deze producten op vaste dagdagelijkse tijdstippen brengt rust en regelmaat in de dieren hun leven. Deze regelmaat zorgt trouwens voor een goed ‘evenwicht’ en heeft een gunstig effect op de spijsverteringskanalen.

De volgende aspecten zijn voor mij de meest belangrijke wat een correcte voedering en verzorging betreft:

- noodzakelijke basisvoeding (granen peulvruchten  en zaden).
- vitamines
- mineralen
- natuurproducten (kruiden- en plantenextracten)
- producten voor betere hygiëne
- bijvoeding door persoonlijke inbreng want verandering van spijs doet eten!

Gelukkig biedt Natural ons al deze producten in topkwaliteit aan. Het Natural-gamma biedt voor ieder wat wils.

Met dank aan Natural met in bijzonder de familie De Scheemaecker.

Gerrit Crommen

Winnaar VDT Show 2010.
9x Europees Kampioen.
5x Belgisch Kampioen.
Beste sierdief van België 2004.